Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

ΑΡΕΣΤΑ ΚΑΙ ΜΗ

1104041245644473

Πριν φύγεις για διακοπές θυμήσου και .......την πρίζα.
Αν και καλοκαίρι η κριτική ματιά του ibis blog παραμένει ενεργή συγκεντρώνοντας όλα όσα μας προκαλούν ευχαρίστηση και δυσαρέσκεια.
Γυρίσαμε, είδαμε, διαβάσαμε και κάναμε "κλικ" στα παρακάτω γεγονότα της ελληνικής και όχι μόνο πραγματικότητας. Καλή ανάγνωση.

Μας άρεσε......



Από τον Σεπτέμβρη μια από τις ποιοτικότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης θα αποκτήσει και διαδικτυακό αδελφάκι. Η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη "Πρωταγωνιστές" ετοιμάζει τον δικό της δικτυακό τόπο(www.protagon.gr) που σύντομα θα είναι on-line. Αναμένουμε με ενδιαφέρον.
Παράλληλα η εκπομπή "εμπόλεμη ζώνη" του Σωτήρη Δανέζη παρέχει την δυνατότητα για on-line παρακολούθηση επιλεγμένων ντοκιμαντέρ. Περισσότερα εδώ.
Η ελληνική αστυνομία έχει και φωτεινά κομμάτια. Για άλλη μια φορά το έργο της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος απέδωσε σημαντικότατα αποτελέσματα. Τελευταίο επίτευγμα η αποτροπή 17 αυτοκτονιών από τον ίντερνετ.
Άλλος ένα Έλληνας του εξωτερικού διαπρέπει στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, έλαβε για την διδακτορική του διατριβή “The Complexity of Nash Equilibria”, το πρώτο βραβείο στο 2008 Doctoral Dissertation Award από την ACM (Association for Computing Machinery). Ίσως μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις παγκοσμίως. Ο 28 χρόνος Έλληνας μπόρεσε και έλυσε τον γρίφο του νομπελίστα μαθηματικού Τζον Νας(οι περισσότεροι θα το γνωρίζουν από την ταινία Beuatiful Mind), στο πεδίο της θεωρίας παιγνίων. Δυστυχώς σε ερώτηση για την επιστροφή του στην Ελλάδα δηλώνει: "αν ερχόμουν στην Ελλάδα δεν θα μπορούσα να συνεχίσω τις έρευνές μου. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες, ενδεχομένως ούτε η απαραίτητη υποστήριξη στο ερευνητικό μου έργο. Φοβάμαι ότι μπορεί να χαθώ στην ελληνική γραφειοκρατία" (info1,info2). Σε λίγες γραμμές περιγράφει την ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα.
Ο ιδρυτής της αεροπορικής εταιρίας Easy Jet ξεκινάει καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα. Ο κύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου παράλληλα σχεδιάσει να αναγράψει σε ένα από τα κρουαζιερόπλοια του ομίλου Easy που θα πλέουν στο Αιγαίο "Reunite the Parthenon Marbles". Επιχειρηματικό τρικ ή ουσιαστική προσπάθεια? Ότι και να είναι, κάποιοι προσπαθούν για πράγματα που το κράτος (ή και οι Έλληνες στο σύνολο τους) αδυνατούν να αγωνιστούν.
Και μια που η είδηση ήρθε από την αγαπημένη μας Σκωτία, ο Σκοτσέζος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της περιβόητης επιστροφής.
Μετά από αρκετή καθυστέρηση το πλούσιο και σημαντικό αρχειακό υλικό της ΕΡΤ ψηφιοποιήθηκε και άνοιξε τις διαδικτυακές του πύλες. Η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη λόγο του τεράστιου όγκου δεδομένων ωστόσο σημαντικά έργα και πληροφορίες είναι διαθέσιμα. Σημαντική προσπάθεια που χρήζει μεγαλύτερης προβολής και ίσως βελτιωμένης διαδικτυακής παρουσίασης. Επισκεφτείτε το www.ert-archives.gr
Το ibis blog αναζήτησε κάτι αγαπημένο(Προχωρήστε στο 1:02:00 και 1:18:00). Το Β' μέρος εδώ.


Δεν μας άρεσε......

Οικολογικά και ελληνικά. Αέρας, ήλιος και θάλασσα δημιουργούν ιδανικές ευκαιρίες ώστε η Ελλάδα να αποτελεί κοιτίδα παραγωγής ενέργειας. Ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το ΥΠΕΧΩΔΕ "φρενάρει" την κατασκευή φωτοβολταϊκών ενισχύοντας τις προϋποθέσεις και ενισχύοντας την γραφειοκρατία. Τα ευνοϊκά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη του Μαΐου(θα επιτρεπόταν η εγκατάσταση φ/β σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων) αναιρούνται (ως προϋπόθεση για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος από 20 έως 150KV, να βρίσκονται σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα) και εγκλωβίζεται περίπου το 90% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Μήπως η αντι-ονομασία που προτείνει ο μάγος Γύσπορ είναι σωστή: ΠΕΧΩΔΕ (Πανωσήκωμα Εξοχικών ΧΩρίς Δράμι Ευθιξίας)

Το Ε.Σ.Υ. που παρά τις διπλωματικές και βαρύγδουπες δηλώσεις του υπουργού υγείας για "τομές" αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα προμηθειών. Με χρέη προς τους προμηθευτές που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ το μέλλον του εθνικού συστήματος φαντάζει δύσκολο όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και τα στελέχη που το απαρτίζουν. Μπορεί να υπάρξει άραγε πολιτικός-όχι διπλωμάτης, υπάρχει διαφορά-που να μπορέσει να υλοποιήσει ουσιαστικές αλλαγές σε ένα τόσο νευραλγικό κοινωνικό τομέα? Αμφιβάλουμε έντονα και ελπίζουμε.
Το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά : Αν η προβληματική Ολυμπιακή χρέωνε το κοινωνικό σύνολο 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, το ΕΣΥ το χρεώνει 5 εκατ. ευρώ την ημέρα!

Πριν από μερικές μέρες ψηφίστηκε ο νόμος για την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών. Οι εταιρίες και η Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας(ΕΕΚΤ) είχαν εκφράσει από καιρό την αντίρρηση τους και πρότειναν την παράταση εφαρμογής του μέτρου καθώς και την εκ νέου συζήτηση με την ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων. Για άλλη μια φόρα το ελληνικό κράτος αγνοεί, αδιαφορεί και προχωρά στην υλοποίηση πρόχειρων και κακοσχεδιασμένων νόμων.
Το κλίμα που μεταξύ των εταιριών και της κυβέρνησης δεν είναι και το ιδανικό. Τρανταχτό παράδειγμα η πρωτόγνωρη επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν από κοινού WIND, Vodafone και Cosmote στον Έλληνα πρωθυπουργό. Δείτε εδώ μερικές από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει ο νέος νόμος.

Για άλλη μια φορά ο ελληνικός αθλητισμός κυριάρχησε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ασημένιο μετάλλιο της Εθνικής εφήβων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα επιβεβαιώνει την άνθηση του ελληνικού μπάσκετ. Ωστόσο οι νεαροί παίκτες της εθνικής παραγκωνίζονται από τις ομάδες τους και είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν ανάμεσα στους αμέτρητους ξένους που μετέχουν στα ελληνικά πρωταθλήματα. Ίσως αξίζουν καλύτερη μπασκετική μοίρα. Αφορμή για το παρόν το παρακάτω εύστοχο άρθρο.
Έρχεται και η εθνική ελπίδων.

Η συζήτηση πιτσιρικάδων, ανάμεσα στα 12 με 13, για το κυνηγητό με τους "μπάτσους"(έτσι τους αποκαλούσαν)και τα συνεχόμενα "ντου" που έκαναν. Προφανώς αναφέρονταν στα επεισόδια του Δεκεμβρίου. Στην συνομιλία που διαδραματίστηκε δίπλα μου, έγινε αναφορά στην χρήση όπλων αλλά και στο πως μπορείς να αποκτήσεις ένα. "Μια βόλτα κάνεις στην Αθήνα και το βρίσκεις. Ούτε άδεια ούτε τίποτα". Εντυπωσιάστηκα αρνητικά σε ένα χώρο που ήταν γεμάτος με παιδιά όλων των ηλικιών.



Οι Απορίες της εβδομάδας.....

  • Oι αγγλικές επιχειρήσεις super market κατάφεραν να μειώσουν στο μισό την κατανάλωση πλαστικής σακούλας. Η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών του υπουργείου Περιβάλλοντος απέδωσε καρπούς. Στην Ελλάδα μπορούμε; Υπάρχει υπουργείο Περιβάλλοντος να ξεκινήσει μια αντίστοιχη προσπάθεια;

  • Πόσα συναισθήματα μπορεί να αναβιώσει η επιστροφή στον τόπο που πέρασες τα πρώτα παιδικά (κατασκηνωτικά) καλοκαίρια;
  • Μήπως σιγά σιγά η ενασχόληση των Ελλήνων με τον καιρό πλησιάζει τα Αγγλικά δεδομένα. Wraio kairo den exei simera dear. Ο ζεστός καιρός είναι κομμάτι της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου