Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Λεηλασίες σε ορθόδοξους ναούς στην Αλβανία

Λεηλασίες σε ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας σημειώθηκαν τα ξημερώματα. Άγνωστοι αφού διέρρηξαν την πόρτα μπήκαν στο ιστορικό προσκύνημα των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Μπένια της Πρεμετής.
Οι ιερόσυλοι αφαίρεσαν αντικείμενα μεγάλης λατρευτικής και πολιτιστικής αξίας, μεταξύ των οποίων, μία εικόνα του Αγίου Νικολάου, ξυλόγλυπτα από το Δεσποτικό κ.λπ.
Ακόμη, πήραν το ξυλόγλυπτο ντουλάπι για τα ιερά σκεύη και παραβίασαν το παγκάρι.
Ο ναός αυτός αποτελεί παραδοσιακό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα στον οικισμό της Μπένια και κτίστηκε αρχές του 18ου αιώνα. Είναι η δεύτερη φορά που λεηλατείται το συγκεκριμένο μοναστήρι. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι δράστες ανήκουν μάλλον σε οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων. Εξάλλου, τα ξημερώματα σήμερα,αφαιρέθηκαν δύο βημόθυρα από το ναό των Αγίων Πάντων της Χειμάρρας.
Μερικές ημέρες νωρίτερα κλάπηκαν εικόνες μεγάλης αξίας από το ναό του Αγίου Γεωργίου στους Γεωργουτσάτες της Δροπόλεως, ενώ το περασμένο Σάββατο πυρπολήθηκε,από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ένα παραδοσιακό κτίριο (το παλαιό Σχολείο Θηλέων) της ενορίας της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο της πόλεως της Πρεμετής.
Σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Αργυροκάστρου αναφέρει ότι "παρά τη συχνότητα με την οποία οι ορθόδοξες ενορίες απογυμνώνονται από τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, από τις αρμόδιες αρχές ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένας δράστης, ούτε έχουν ληφθεί τα επιβεβλημένα μέτρα φύλαξης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου